fredag 28. september 2012

Uta Stena Stena Håsteinen

Uta Stena Stena Håsteinen


At vi har mange typer kulturminner er vel klart for de fleste. Vi kan likevel dele dem inn i to hovedgrupper; materielle og immaterielle kulturminner. Med hus og gjenstander på den ene sida og arbeidsferdigheter, tradisjon, fortellinger og forestillinger på den andre.  Unesco, FNs organ for kulturarv, en kjent institusjon på Røros, har vedtatt en deklarasjon som omhandler den immaterielle kulturarven. Norge har sluttet seg til denne.

Røros har sjølsagt alle typer kulturminner og fokus har naturlignok vært mest på de materielle spor, men de immaterielle minnene er også en svært viktig del av kulturarven.

Noen kulturminner er begge deler, både handfast og et fenomen som inngår i mange forestillinger og tradisjoner.  Håsteinen er et slikt eksempel. Håsteinen er konkret nok for mange, kanskje særlig eldre. Men er også en del avfolks forestillingsverden, ofte omtalt i sammenheng som «uta stena». I flere av betraktningene i VÅRMENINGi «nye» Fjell-Ljom møter en denne formuleringa, ofte om personer og begivenheter som skjer  nabokommunen Os og videre sør over.  En anna formulering som dekker det samme, er vel «at det ryk uta Sjåfram å»
Reint fysisk ligger jo Håsteinen, dvs det er flere steiner, ei fint formet steinrøys, midt i Glåma, i Håen nedfor Galåen. Det er en betydningsfull stein, men i år har elva gått så full av vatn, så den har ikke fått vist seg skikkelig fram. Denne steinen var kanskje et par år ei riksrøys mellom Norge og Sverige. Etter mange års stridigheter måtte kong Fredrik 3 avstå Trøndelag til Sverige i 1658 ved freden i Roskilde. Hvordan grensa tidligere hadde gått mellom Trøndelag og Østlandet, Akershus Stift er litt uklart, Håelva nevnes.  Ved å flytte den litt sørover ble det i alle fall klart at Røros verk ble liggende i Sverige!  Det måte til grenseoppgang og –fastsetting, dokumentet er signer på «Røer Aas dend 5 Jully A(nno) 1658» Her nevnes ikke Håsteinen, men grensa går fra «øffuerste Spidtzer i Forreldtz Hougen, der fra til Sydere Raffn Berrget, huor nu en Våerre (varde) bleff opreist»  Derfra til »Fæmundtz Kleffuen» Der nørdst i Femunden står det en stor varde som skiller Østerdalen fra Herjedalen. Det er kanskje uklart om Håsteinen var riksrøys. Etter 2 år ble Trøndelag norsk att. Men grenserøys mellom Trøndelag og Østlandet ble den i over 250 år. I Os boka skriver Thoralf Grue om grensa mellom Røros og den tids Os anneks i Tolgen: Når grensen ... blev lagt over Håstenen var det et brudd på gammel sedvane…  Det er nok en bra stein, men ikke større enn at vannet skjuler den i flom og med nutidens midler vil den i et øyeblikk være pulverisert til atomer» Gålåen og Høsøyen hørte fra 1837, med formannskapsloven, til Tolgen kommune, men i kirkelig sammenheng til Røros.

Etter 1912 blir det diskusjon om endring av grensa, med komiteer og forhandlinger og fra 1913 blir Galåen og Høsøyen overført til Røros. Først fra 1. juni 1917 er grensa formelt på plass. Ny grensestein med kong Haakons emblem blir satt opp mellom Høsøyen og Myre inntil dagens riksveg ved Havsjøen og Djupdals bekken og Håsteinen mister sin funksjon som grensestein, men beholder likevel sin posisjon i folks oppfatning av tilværelsen. Det nye grensepunktet kan vel ikke sies å være særlig solidere enn gamle Håsteinen. Det er ikke lenger behov for fysisk solide grensepunkter. En har andre metoder for å slå fast grensepunkter nå.

Håsteinen og den nye grensesteinen er eksempler på materielle kulturminner. Samtidig er det forvaltningsgrenser og grenser der ulike kulturområder. Ingen av disse grensene er synlige, men forvaltningsgrensa kan være bastant nok, mens grenser for kulturområder, skjæringspunktet mellom trøndersk og østnorsk kulturpåvirkning, er mer flytende. Det kan også være ei personlig grense. Ei grense som en med blandede følelser steg over. For noen var det viktig å holde seg innafor, for andre var det viktig å komme seg ut. Kanskje fulgte det både mistanke og misunnelse med folk som hadde vært « uta stena».

En viktig del av kulturminnerforvaltninga er å sikre kunnskap om kulturminnet. Derfor er det viktig å få kunnskap om steinens betydning og plass i for rørosingene og andres bevissthet. «Gamle»  Fjeld-Ljom tar gjerne mot innspill og trykker dem i neste års utgave. I mellomtida er det kanskje noen som kan arrangere ei utflukt til Håsteinen!

Ei googling på «uta stena» gir forresten interessante utslag. Fjell-Ljom kommer fram, men også flere fjellpartier i Øst Europa bærer navnet uta Stena. Så den internasjonale tilknytninga er der!

 

Per Hvamstad