torsdag 28. februar 2013

Aksjon. Villabevaring i Fjellregionen


Forslag til aksjon: Villabevaring i Fjellregionen


Per Hvamstad, 2560 Alvdal

Rundt omkring i Fjellregionen står det mange gamle fine villaer. Mange blir stelt og pleid av sine eiere, mens andre har sett bedre dager. Som mye anna kom også villaene med Rørosbanen.  Det vokste fram nye samfunn, stasjonsbyene, med ny aktivitet, handel, service og offentlig virksomhet. Flere folk bosatte seg i de nye bygdesentra og trengte et sted å bo. Villaer i ulik form og stil grodde fram.  Bebyggelsen forteller mye om stedets historie og utvikling. Villaene forteller om inspirasjon, forbilder og ideer om det gode liv i og utafor boligen

Når det gjelder bygningsvern har Fjellregionen kommet langt. Private og offentlige har gjort en bra innsats. Det betyr at vi har bevart enkelt hus og gardsbruk, nå også setrer og bureisingsbruk. Viktige anlegg og hus knyttet til gruvedrift, både eldre og 1900-talls, med Røros og Folldal som gode eksempler, er sikret. Stasjonsbygninger er pusset opp og offentlig virksomhet blir også representert, med Holøyen skole som det første skolehus som er fredet. Private næringsdrivende har også fulgt opp, med Steien hotell og Østbyforretningen i Alvdal som gode eksempler

Men bevaringsarbeidet må gå sin gang.  Nå er det god grunn til å sette søkelyset på villaene. Rørosbanen brakte verden nærmere Fjellregionen. Det låg i tida, det moderne Norge var under utvikling, jernbanen var en utløsende faktor. Dette ser vi tydelig når det gjelder bo- og byggeskikk. Stasjonsbyene sprengte alle rammer når det gjaldt lokal byggeskikk. Stasjonsbygningene brakte med seg sveitserstilen, som spredte seg raskt, etter hvert også kombinert med mer nasjonal dragestil, slik at tømmer fremdeles kunne brukes. Bygdesentra med vekt på tjenesteyting, handverk og offentlig sektor vokste raskt.  Dette var grupper som levde det moderne liv og var raske mottakere av nye moter. Det viser seg ikke minst i husbygging. Både byggherre og utøvende byggmester brakte fram nye hustyper og måter å bygge på. Mange hadde vært ute i verden, der hadde handverkerne sett og lært ting som ble overført til lokale forhold og ressurser. Laftehus av ulike slag holdt stand, men utstyrt med innslag fra nyere husbygging. Reisverk og panel ble dominerende i sveitser- og dragestilshus. Mange handverkere var med på gjenoppbygging av Ålesund etter brannen i 1904 og brakte med seg jugendstilen til Fjellregionen, med sin spesielle brutte takform, mansardtaket kledd med skifer eller glasert takstein fra Holland og karnapper. Andre hadde vært i Amerika og lært framtidsrettet og rask husbygging der. Seinere kom funkisvillaen.  Resultatet har blitt en stor variasjon.

Det er viktig at vi klarer å bevare noe av denne variasjonen også i framtida. Derfor er det viktig å bevare villaer fra før og rundt 1900, og de må bevares gjennom bruk. Mange eiere har allerede gjort en innsats, mens andre trenger hjelp og støtte for å kunne kombinere bevaring og bruk.

Kommuner og fylkeskommuner må bidra gjennom planlegging, informasjon og gode eksempler. Dyktige handverkere er også det bra tilgang på i Fjellregionen. Trykt informasjon og vegledningshefter of –bøker finns det også bra tilgang på. Sammen med eierne og andre interesserte bør det være et mål å få bevart en handfull originale villaer i hver kommune.  Det finns allerede en rekke tilskuddsordninger, som kanskje kan utvides, og i alle fall brukes mer aktivt.

Fotografier:

To aktuelle villaer i Alvdal, vokst fram sammen med stasjonsbyen for øvrig:  Solløst (Jensenhuset) fra 1915 og Glimt fra 1917. Jensenhuset i grant tømmer med takryttere, mens Glimt har liggende panel.