torsdag 24. november 2011

Forollhogna Nasjonalparksenter bør ligge på Kvikne!!

Velkommen til et nytt regionmesterskap

Kampen om Nasjonalparksenter for Forollhogna !!


Mens vi venter på mer snø og skikkelig skiføre, kan vi gjennomføre et anna mesterskap. I en idrett vi er veltrent i, nemlig kampen om etablering, få tak i nye tiltak. Et mesterskap der sentrale myndigheter til sist avgjør hele kampen, både som innspiller, tidtager og endelig dommer. I denne sammenheng tenker jeg på deltakere fra Røros, Os, Tolga og Tynset. Det er dyktige utøvere i resten av kommunene og som nok veit og melde seg.

Kampen om Nasjonalparksenter for Forollhogna er i full gang. Så vidt en kan skjønne er det Miljøverndepartementet, eventuelt Direktoratet for naturforvaltning som skal tvære dommer og treffe avgjørelsen.
Den praktiske øvelsen består i å legge fram argument, eventuelt slå konkurrentens argumenter.

Med så rik natur og kulturhistorie som Forollhogna har, er det klart at det må informeres. Nasjonalparken skulle rett nok i utgangspunktet være mest mulig hemmelig. Dette synspunktet er forlatt, parkens potensialer i næringssammenheng skal utnyttes. Reiseliv har blitt en viktig del, noe som forutsetter opprettholdelse og utvikling av tradisjonelle næringer.

Oppgavene vil bli informasjon og vegledning, kunnskap må samles og ikke minst fornyes, slik at det sikres god forvaltning. Dessuten vil det være interessant å se Forollhogna i en større geografisk og faglig sammenheng. Målet er at alle brukere skjøtter om parkens kvaliteter.

Et godt grunnlag er den lokale kunnskap om Forollhogna, opparbeidet gjennom generasjoners bruk. I bygdene med interesse i Forollhogna finns det viktige organ som SNO, utmarksråd, fjellstyrer, setersameier og ikke minst Forollhogna Villreinutvalg. Kunnskapsrike miljøer som har mye å bidra med. God kunnskap finns også i de berørte kommuner. Det er gjennomført omfattende registreringer, formidling og vedlikehold i Dalsbygda, Vingelen og på Kvikne, gjennom en felles innsats fra kommunene, historielag og museer. Vingelen kirke og skolemuseum og Nordøsterdalsmuseet har utført arbeid, knyttet til den rike jakt-og  bygningstradisjonen og området som et viktig seter- og utmarksressurs.
Det er viktig arbeid som høver godt inn i SNO’s nye storsatsing: Mennesket i naturen.

Formidling av denne kunnskapen har pågått lenge, med økt innsats i det siste. Det er bøker og tidsskrifter og på Kølbua og Bunova kan en skaffe seg kunnskap.

Kvikne Nasjonalparksenter på Vollan har sida 2004 hatt fokus på Dovrefjell / Sunndalsfjella Nasjonalpark med Knutshø Landskapsområde, etter hvert også Forollhogna, som begge ligger i umiddelbar tilknytning til bygda og ikke minst RV 3, med sin trafikk. Kvikne Nasjonalpark har flere ganger søkt om autorisasjon som Nasjonalparksenter, nå sist fornyet på forsommeren 2011. Behandlingen av søknaden har alle ganger blitt utsatt i påvente av endelig avklaring om organisering, form og innhold. Men i alle fall; Kvikne Nasjonalparksenter har lokaler, utstillinger og aktiviteter. Dette er elementer som må være viktige i ”mesterskapet” og forhåpentligvis blir formulert som forutsetninger.
Senterets faste utstillingen ”Spor” gir interessante innfall til samspillet mellom natur og kultur, fundamentet for all utvikling i Fjellregionen. Kvikne Nasjonalparksenter har også arbeidet aktivt med å skaffe ny kunnskap. Prosjektet Fjellet forteller er klart til å lanseres. De siste åras registrering av samiske kulturminner i nettopp Forollhogna, har brakt gammel og ny kunnskap fram i dagen. Formidling er viktig, så det er produsert utstilling og brosjyre. Brosjyra er trykt både på sørsamisk og norsk.

Kvikne Nasjonalparksenter har sjølsagt meldt seg på i kampen om å bli Nasjonalparksenter for Forollhogna. Vi har mye å tilby, er veltrenet, og styrket stadig vekk formen med nye tiltak.

Det skal bli interessant å følge dommerne når de skal trekke opp retningslinjer og kriterier og finne fram til et system for å kontrollere at formen, dvs tilbudet, holder til mål og seinere, og så kunngjøre sin beslutning med grunngiving..

Faglig miljø blir framhevet som viktig. En hyggelig kreativ arbeidsplass er viktig. Det er vel tross alt slik at det ikke er mulig, heller ikke ønskelig, å samle all kunnskap i ett fysisk miljø. Ett hvert senter er avhengig av nettverk og kontakter. Noe som er uproblematisk i dag, viss en vil.

Kanskje det burde ligge an til en anna type Nasjonalparksenter og konkurranse. Hvorfor ikke sette fokus på fellesinnsats. La oss gjennomføre en god gammel dags dugnad, eller kanskje heller et beningslag, der alle kommer med si bening eller sending Et informasjonssenter, som også får nasjonale oppgaver, er en stor begivenhet. Fra alle bygder og miljøer bør vi da komme med alt vi har å tilby av kunnskap, lokaliteter, utstilling og ikke minst tilknytning. For å få til et stort beningslag må alle vise raushet. På denne måten kan vi få til et unikt Nasjonalparksenter, organisert med grunnlag i lokal forankring og kunnskap. I så fall kan regionmesterskapet avbrytes.

Per Hvamstad
Styreleder Kvikne Nasjonalparksenter / Stiftelsen Vollan Gard

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar