søndag 23. desember 2012

Kunstnerne inntar Bergstaden. Med Kjell Aukrust, Anders Krigsvold, Reidar Solli og Ludvig Eggen på Røros under krigen

 
Av Per Hvamstad

At gamle aviser er spennende lesning og gir gode opplysninger og glimt fra tidlige tiders liv og virksomhet er en kjent sak. Men mange erfarer at det er lett å gå seg vill i gamle avisspalter og fort glømme det en egentlig var på jakt etter.

Fjeld Ljom er ikke noe unntak i så måte, snarere tvert om.

Sommeren 1941 kan avisen melde at Kunstnere inntar Bergstaden! Røros bergstad har alltid hatt stor tiltrekningskraft på kunstnere på jakt etter motiv. Sommeren 1941 melder avisen om fremadstormende ungdom som har valgt den kunstneriske løpebane som har inntatt Bergstaden ” To unge kunstmalere, den ene østerdøl, den andre gauldøl, ligger på Røros og maler Bergstadmotiver om dagen. Det er Kjell Aukrust, sønn av landbruksskolebestyrer Aukrust i Alvdal og Anders Krigsvold fra Singsås. De er kamerater fra Statens håndverks- og kunstindustriskole, hvor de har den kjente kunstneren Per Krogh som hovedlærer. Krigsvold gikk i vinter på Statens Kunstakademi hos prof Revold. Aukrust prøvde seg derimot i reklamefaget, men det ble han lei av, sier han, og til vintedren går vel veien til Kunstakademiet for ham også”

Fjell-Ljom nærmest fotfølger Aukrust og Krigsvold og kommer med stutte, men interessante meldinger. Da avisen oppdager dem, har de allerede vært på Røros ei uke og skal seinere til Lom. Etter å ha fortalt litt om bakgrunn og hva de driver med i Oslo, konkluderer journalisten: ” Vi tør nok si at begge er lovende kunstnere”.

Men Aukrust og Krigsvold var ikke aleine, det er mange av dem og de vistes i bybildet, blant andre to svensker Meyer og Logisch. Roar Matheson Bye var allerede en etablert kunstner med sommerbolig på Røros. Han inviterte Aukrust og Kriogsvold til utstilling i Trondhjem Kunstforening til høsten, men det ble ikke gjennomført. Matheson Bye formidler et maleri av Krigsvold til en venn i Bergstaden, som kjøpte det for noen hundre kroner. ”Den beskjedne kunstner kunde utvilsomt fått atskillig mer for dette bildet under større forholde” konkluderer Fjell-Ljom. Avisen melder såat Krigsvold og Aukrust drar videre til Lom og Bøverdalen. Men så blir det krigen og vinteren dominerer Røros og nyhetsbildet.

Men utpå sommeren 1942 kan Fjell-Ljom melde: Den unge, lovende kunstmaleren Kjell Aukrust fra Alvdal er kommet til Bergstaden i sommer også for å male Røros-bilder. Kjell har brukt vinteren i Oslo aktivt, og blitt godt kjent som illustratør i ukeblad og julehefter, mens han om sommeren maler ute, som de fleste kunstmalere jo pleier å gjøre, konkluderer journalisten begeistret. Da avisen traff Kjell Aukrust gikk han og ventet på Anders Krigsvold. Sammen skulle de gjennomføre samme opplegg som året før. Først noen uker på Røros, så til Lom, Bøverdalen og Jotunheimen.

Også denne sommeren var det mange unge kunstnere på Røros, som aktivt flakket rundt i Bergstaden på jakt etter motiv. Dette var unge fremadstormende kunstnerne som ble lagt merke til i bybildet. Journalisten kan fortelle at produksjonen er stor. En innsender i avisen lurer på ” Når en legger merke til de mange unge kunstmalere som no arbeider på Røros får en uvilkårlig lyst til å spørre om de kunde tenke seg muligheten av å holde en utstilling, så vi fikk se arbeidene deres samlet” Fjell-Ljom har vært inne på det samme og støtter opp under ideen.

Utstilling blir det, den åpnes i Sangerhuset 31. juli, med arbeider av Ludvig Eggen og Reidar Solli, begge fra Røros sammen med Anders Krigsvold og Kjell Aukrust. ”Det var mange gode malerier å se på utstillingen – de aller fleste med Rørosmotiver. Bare Anders Krigsvold hadde noen som var malt annetsteds, nemlig tre/fire Gudbrandsdals- og Jotunheimbilder fra i fjor. Ellers hadde både han og Kjell Aukrust holdt seg til motiver i Bergstaden, mens Ludvig Eggen også hadde noen malerier fra omegnen. Reidar Solli holdt seg til Bergstaden. Foruten malerier stilt Krigsvold ut noen tusjtegninger, og Aukrust hadde noen tegningen til dels av humoristisk art” Så da veit vi det!

Interessen var tydeligvis stor og salget gikk bra, til tross for at det var ferietid, som avisen bekymrer seg for. Journalisten har fått opplyst at Krigsvold solgte for mellom 2-3000 kr. Hvem som kjøpte er sjølsagt ikke kjent. Det var sikkert både lokale og tilreisende. En ikke navngitt meieribestyrer kjøpte flere malerier usett og hentet dem seinere fra under trappa i Sangerhuset! Vi veit også at malerier ble brukt som oppgjør for losji og de unge kunstnerne hadde også bruk for tobakk.

 

De fire unge kunstnerne fikk ulikt livsløp. Kjell Aukrust og Anders Krigsvold satset for fullt på kunsten. Kjell Aukrust som multikunstner, tegning, akvareller, forfatter og konstruktør, mens Krigsvold ble teatermaler. Ludvig Eggen bodde ei tid i Trondheim og var journalist, bosatte seg seinere på Os. Han hadde en svært stor produksjon som maler, gards- og setermotiv i rikt monn. Reidar Solli fortsatte også med tegning og malerier og har en stor produksjon etter seg. Fra nyere tid henger det arbeider av han i Kaffistuggu, men han sikret tilværelsen med at fast yrke ved sida av.

 

Kjell Aukrust fortsatte å male utover 40-åra, men gradvis ble det tegning, avistegner, forfatterskap og konstruksjoner som tok all tid. Malerpenselen tok han først fram igjen på sine eldre dager.

 

Men i sommer satte Aukrustsenteret i Alvdal søkelyset på hans tidlig virksomhet. Gjennom gode kontakter ble kjente og ukjente malerier sporet opp og velvilligst lånt inn til senteret som kunne åpne utstillingen Den unge Kjell Aukrust.  Det var ingen som hadde sett denne samlinga tidligere. For Kari Aukrust, som var til stede, var dette ukjente arbeider, med unntak av noen, bl a I blåbærskogen som henger i senteret. Det eldste arbeidet er fra 1935. Da var Kjell Aukrust bare 15 år. Året etter, 1936, får han den kjente anbefalingen fra Henrik Sørensen: Kjell Aukrust er eller skal bli maler. Går på malerskole. Slipp ham inn. Etter malerskole og snekkerskole i Oslo, ble det Statens håndverks- og kunstindustriskole og Statens Kunstakademi

Storparten av maleria i utstillingen er imidlertid malt under krigen og svært mange av har motiv fra Røros og Bøverdalen. Aukrust har valgt kjente Rørosmotiv; Åsengarden med kirka, slagghaugene og bebyggelsen på Haugan og Flanderborg. Han har også, som på mange malerier forøvrig, lurt inn personer. På et maleri ser vi et ektepar på tur inntil Sta’a, på et annet er de på veg heimatt med tung ryggsekk.

Fra Bøverdalen er det landskap med Lomseggen og fjellrekka i Bøverdalen, men også garder og hus.

 

Mange malerier har kommet fram, men det er finns nok mange flere. Kanskje kan det om noen år bli en enda større utstilling.

 

En utfordring til Røros-miljøet må være å lage en utstilling med kunstnerkameratene fra 1942: Reidar Solli. Ludvig Eggen, Anders Krigsvold og Kjell Aukrust! Nå har det gått 70 år sida de hadde sin første, og eneste, fellesutstilling.

 

Les mer:

Finn Jor: Kjell Aukrust med pensel. Finn Jor: Galleri Aukrust

Per Hvamstad. På sporet etter den unge kunstmaleren Kjell Aukrust, i Årbok for Nord-Østerdalen 2001. Fjeld Ljom

Artiklen er også trykt i Fjeld-Ljom september 2012. Europas eneste avis trykt med blysats.
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar